Concertul s-a bucurat joi seară de prezența generoasă a botoșănenilor, precum și de participarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care le-a rostit celor de față, spre final, un cuvânt de binecuvântare:
A fost o seară de priveghere, o seară de pelerinaj în lumea uimitoare a Bizanțului, câteva clipe petrecute în cetatea imperială de la Niceea, câteva clipe în Sfânta Sofia de la Constantinopol; cântările tinerilor și tinerelor de la Botoșani, dar și cântarea celor veniți de peste ocean, ne-au amintit cum, poate, erau cântările la Popăuți, la Coșula, la Zosin altădată, cum mănăstirile și parohiile noastre au preluat, cu specificitate românească, ceea ce era lauda adusă lui Dumnezeu în cetatea sfântă a marelui Constantin. Se cuvine să-I mulțumim lui Dumnezeu că l-a ales pe robul Său, Constantin cel Mare, fondatorul Constantinopolului, cu tot ceea ce a urmat de-a lungul și de-a latul lumii, datorită deciziilor pe care el, sub inspirația sfintei sale maici, le-a luat pentru Imperiul Roman de atunci, cu tot ceea ce a constituit – Bizanț după Bizanț – în țările române, în Balcani și, de ce nu, în duh și adevăr, în toată lumea cunoscută. Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a oferit această seară, mulțumim tinerilor din Botoșani – m-a bucurat nespus prezența lor aici, reprezentând parcă tot poporul lui Dumnezeu din parohii și mănăstiri – și o mulțumire aleasă celor din Statele Unite, pentru cântarea frumoasă din această seară, pentru că ne-ați ajutat să pătrundem în lumea cea fantastic de adâncă a Bizanțului de altădată.
Pe scena Teatrului din Botoșani a debutat, pentru prima dată de la formarea corului în februarie 2025, Grupul „Emanuel Zmeu” al Protopopiatului Botoșani, dirijat de prof. Gheorghe Bulboacă, care a interpretat mai multe cântări psaltice, unele în premieră, legate de Sinodul de la Niceea, de psaltirea Sfântului Ierarh Dosoftei sau de perioada liturgică de care ne apropiem.
După programul psalților botoșăneni, membrii Ansamblului „Cappella Romana” din Portland, Statele Unite ale Americii, coordonat de prof. dr. Alexander Lingas, au interpretat o serie de cântări din cadrul slujbelor bisericești, care își au originile în practica medievală târzie. Totodată, au abordat și cântări din psalmodia biblică, dar și imnuri selectate din ritualul Haghiopolitis – orașul sfânt al Ierusalimului.
„Cappella Romana” cântă diseară la Iași
Vineri, 23 mai, de la ora 10.00, continuă Atelierul de compoziție psaltică desfășurat de dr. Cătălin Cernătescu de la Universitatea Națională de Muzică din București, iar de la ora 19.00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, are loc Concertul „Nikaia”, unde vor interpreta Ansamblul „Cappella Romana” și Corul „Sfântul Ierarh Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.